Over bar de molen

Pietje Mooijer besluit in 1960 om van z’n woonhuis op het mooiste plekje van de wereld een snackbar te maken, die gerun gaat worden door zijn dochter Marie en schoonzoon Evert. het wordt al snel een begrip in Volendam, want je kunt er niet alleen lekker eten, maar ook lekker drinken!

Er ontstaat meteen al een vaste klantenkring, van wie sommigen tot op de dag van vandaag wekelijks present zijn. Op hun vaste plek, deel uitmakend van het meubilair. Na tien jaar snackbar – in 1970 dus – besluiten Marie en Evert de zaak te verbouwen tot bruin café Bar de Molen. Maar ze zijn in die tijd niet de enige. Bijna wekelijks (!) openen in die periode nieuwe bars hun deuren: De Smederij, De Passage Bar, Kakatoe. Dat zijn zo’n beetje de eerste kroegen op de Dijk. Daarna volgen er nog vele, zoals de Puul, de WirWar bar, ‘t Gat van Nederland. Het is een groot succes en steeds meer mensen weten hun weg naar de gezellige Dijk te vinden. Ook van ver – heel ver! – buiten de dorpsgrenzen.

KLEIN EN GEZELLIG

Als Evert ’van de Molen’- zoals hij al snel heet – problemen krijgt, doet hij in 1975 de zaak over aan Klaas Dekker. In 1987 neemt Kees Sier, die al geruime tijd bij hem werkt, op zijn beurt de bar over. Er wordt grondig verbouwd, er komt een serre aan de voorkant met een pui die helemaal open kan (de eerste in Volendam) om zo optimaal van het uitzicht op het Ijsselmeer te genieten. Anno nu ziet de zaak er, op wat kleine veranderingen na, nog steeds nagenoeg hetzelfde uit. Een gezellig, klein, bruin café. Waar jong en oud probleemloos door elkaar heen lopen en waar iedereen elkaar kent. Oude visserlui, studenten, bouwvakkers, stropdassen, het maakt niet uit. ‘s Zomers met de vele toeristen erbij. Het knusse terrasje propvol. Lekker mensen kijken… Het is goed toeven midden aan de pittoreske haven.

VERS BLOED

In 2012 besluiten Kees en Bep dat het voor hen tijd is voor een volgende stap en brengen vers bloed in de zaak. Zij verkopen de Molen aan buurman Danny van Noorden, zijn broer Cliff en Peter Bond. Het publiek verjongt, zonder de oude garde buiten te sluiten, en er worden allerlei activiteiten ontplooid. Met regelmaat zijn er optredens van zowel lokale beginners als gevorderden. Er is een klein maar fijn menukaartje, een indrukwekkend speciaalbier-aanbod, pubquiz-competities, een vaste pasta- en stamppot-avond, High Wines en High Beers. Een levendige en actieve agenda en altijd volle bak!